Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че единственото условие, при което е възможно да бъде постигнат мир с Русия, е победа на бойното поле в страната, предаде агенция УНИАН, като се позова на негово изявление по време на посещението му в село Ягодно в Черниговска област.

„По какъв начин може да бъде постигнат мир с Русия? Само с победа на бойното поле в нашата страна /…/, за да спрем Руската федерация“, каза Зеленски.

Според него в противен случай след Украйна Русия ще отиде в Европа.

„Можете вече да видите резултата от това, което окупаторите правят с градовете в нашата страна“, каза украинският президент.

Зеленски подчерта, че за да постигне тази цел, на Украйна е нужно всичко, което нейните партньори имат и могат да предоставят под формата на помощ от оръжие и боеприпаси. Той изказа благодарност на всички партньори за вече оказаната поддръжка, която ще помогне за спасяване живота на украинците.

Президентът Володимир Зеленски отдаде почит към смелостта на близо 400-те жители на село Ягодно в Черниговска област в Северна Украйна, държани там в училищно мазе при руската окупация в продължение на 27 дни, преди да бъдат освободени, предаде Ройтерс.

Украинският лидер посети Ягодно, където произнесе вълнуваща реч, припомняйки как жителите на селото са прекарали близо месец в подземие с площ, по-малка от 200 кв. м. в самото начало на руската инвазия през февруари 2022 г.

Зеленски каза, че 11 души тогава са загинали.

„Тези хора някак си са живели и очаквали Украйна в тъмното“, каза украинският лидер, който изглеждаше развълнуван, отбелязвайки тази годишнина.

Зеленски беше придружен при визитата си в Ягодно от германския вицеканцлер Роберт Хабек и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич.

През последните две седмици Зеленски посети няколко пъти различни места на фронтовата линия в Украйна.

Източник: Светослав Танчев, БТА