Пентагон САЩ

Пентагонът и американското министерство на правосъдието обявиха, че започват разследване, след като обществено достояние станаха военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток.

Това е най-сериозното изтичане на поверителна информация от 2013 г., когато източник на разкритията беше служителят на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

Остава неясно дали изтичането на информацията е в резултат на хакерски действия или е предоставена от американец или служител на страна съюзник с достъп до докладите на американското разузнаване.

Голяма част от информацията е базирана на  електронно подслушване. Бивш служител на американското разузнаване казва, че разкриването на  разузнавателни доклади за Русия и нейните шпионски служби може да причини значителни щети, ако Москва успее да прекъсне тези източници на информация.

Има  документи, които  включват сателитни изображения на щети по различни цели от украинските удари през февруари и е посочено ,че някои са били извършени  с помощта на американското разузнаване.

Битката за Донбас в Украйна да се насочи към „застой“ до 2023 г., изтощавайки руските части и осуетявайки военните цели на Москва, се посочва в друг документ базиран на анализ на разузнавателни сигнали и  сателитни изображения.

Друг секретен документ разглежда защо украинските бомби, оборудвани с произведени от САЩ системи за насочване не работят добре. Част от материалите показват, че САЩ шпионират Израел и Южна Корея, а други  включват подробности за националната сигурност на Близкия изток и Китай.

Някои от документите  носят гриф за забрана информацията да бъде споделяна с чуждестранни партньори.

Източник: БНР