пво ракета оръжие

В Германия започва обучение на група от 70 украински военнослужещи за използване на системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че Берлин възнамерява да предостави на Украйна системи „Пейтриът“, за да подпомогне Киев в отблъскването на руските въздушни атаки.

Групата украински военнослужещи, която пристигна в Германия още преди два дни, ще започне обучението си днес, съобщиха за ДПА източници по сигурността в Берлин.

Германското правителство, след консултации със САЩ, даде съгласие да предостави система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на Украйна миналия месец, за да помогне на страната да се защитава от руските атаки.

Междувременно частите за противовъздушна отбрана, въоръжени със системи „Пейтриът“, които са разположени в Полша на границата с Украйна, докладваха за „начална операционна готовност“ според съобщения на съвместното командване.

Германски военнослужещи са разположени в Полша, страна членка на западния отбранителен съюз НАТО, от 16 януари тази година, за да се осигури безопасно прехвърляне на системите за противовъздушна отбрана, припомня ДПА.

Източник: Светослав Танчев, БТА