Доналд Тръмп

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп ще замине днес от Флорида за Ню Йорк за планираното си явяване пред съд във връзка с повдигнатите му миналата седмица обвинения за платени от него пари на порнозвезда преди изборите през 2016 г., съобщи Ройтерс.

Тръмп, първият бивш президент на САЩ, на когото са повдигнати обвинения, трябва да се яви утре в съда в центъра на Манхатан, за да му бъдат снети пръстови отпечатъци и да бъде фотографиран. Адвокатите му заявиха, че той ще пледира невинен.

Бизнесменът, превърнал се в политик от Републиканската партия, планира да отпътува днес по обяд от имението си в Палм Бийч, щата Флорида. Очаква се той да пристигне по-късно през деня в Ню Йорк и да прекара нощта в „Тръмп Тауър“ (Trump Tower) в Манхатън, преди утре сутринта да пристигне в сградата на Наказателния съд, заяви негов съветник.

Служител на съда каза, че предявяването на обвинението е планирано за утре в 14:15 ч. източноамериканско време (21:15 ч. българско). След това бившият американски президент ще се върне във Флорида и в късните часове на утрешния ден се очаква да направи изявление от имението си в Палм Бийч.

През уикенда нюйоркската полиция започна да издига барикади по ръба на тротоарите около „Тръмп Тауър“ и сградата на Наказателния съд в Манхатън в центъра на града – места, на които се очаква да има демонстрации, отбелязва Ройтерс.

Като част от мерките за сигурност някои от съдебните зали в сградата на Наказателния съд в Манхатън ще бъдат затворени преди предявяването на обвинението срещу бившия президент, заяви служител.

Преди повдигането на обвинението голямо жури се запозна с доказателствата около плащането на 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс в последните дни на президентската кампания през 2016 г. Даниълс заяви, че ѝ е било платено, за да запази мълчание за сексуална афера, която е имала с Тръмп в хотел на езерото Тахо през 2006 г. Бившият американски президент от своя страна отрича напълно тези твърдения, посочва Ройтерс.

Очаква се Тръмп да се яви пред съдия Хуан Мърчан, който ръководеше наказателния процес и миналата година, когато компанията за недвижими имоти на бившия президент бе осъдена за данъчни измами. На самия Тръмп обаче не бяха повдигнати обвинения по това дело, припомня Ройтерс.

Изтойчник: Симеон Томов, БТА