Никола Стърджън

От утре започва гласуването на членовете на Шотландската национална партия за наследник на Никола Стърджън, която подаде оставка като лидер на партията и първи министър на Шотландия, но един от тримата претенденти заяви днес, че е готов да свика извънредни парламентарни избори като част от стратегията му за получаване на независимост, стига това да помогне на каузата. 

Министърът на здравеопазването Хамза Юсаф заяви, че той вижда в провеждането на извънредни парламентарни избори в Шотландия „проверка на популярността на стремежа за независимост, защото за постигането й е необходима постоянно увеличаваща се подкрепа“.

Юсаф посочи, че само в рамките на два дни две различни проучвания на общественото мнение са показали, че първо подкрепата за независимост е малко под 50%, а след това, че е малко над 50%. Той допълни, че за получаването на независимост не би се поколебал да използва всякакви средства в рамките на закона.

Юсаф получи през последните дни подкрепата на някои от ключовите политици в Шотландия, включително заместник-първия министър Джон Суини и лидера на парламентарната група на партията в Уестминстър Стивън Флин. Негови съперници са министърът на финансите Кейт Форбс и бившият министър на обществената сигурност Аш Рейган.

Гласуването започва утре, а победителят ще бъде обявен на 27 март. Тримата претенденти ще участват в едночасов дебат във вторник вечер в Единбург, който ще бъде излъчен по BBCOneScotland.

Източник: БНР