Лойд Остин

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който днес пристигна на необявено посещение в Ирак почти 20 години след водената от САЩ инвазия, свалила от власт Садам Хюсеин, заяви, че Вашингтон е поел ангажимент да запази военното си присъствие в страната, предаде Ройтерс.

Инвазията през 2003 г., доведе до смъртта на десетки хиляди иракски цивилни и създаде нестабилност, която в крайна сметка проправи път за възхода на бойците на „Ислямска държава“ (ИД), след като САЩ изтеглиха силите си от Ирак през 2011 година.

Остин, най-високопоставеният представител на администрацията на президента Джо Байдън, който посещава Ирак, бе последният командващ американските сили в страната.

„Силите на САЩ са готови да останат в Ирак по покана на правителството на Ирак“, заяви Остин пред репортери след среща с иракския премиер Мохамед ас Судани. „САЩ ще продължат да заздравяват и разширяват нашето партньорство в подкрепа на иракската сигурност, стабилност и суверенитет“, добави той.

В свое изявление, публикувано по-късно, Судани каза, че подходът на неговото правителство е да бъдат поддържани балансирани отношения с регионални и международни правителства, основаващи се на споделени интереси и зачитане на суверенитета, както и че „стабилността на Ирак е от ключово значение за сигурността и стабилността в региона“.

Понастоящем САЩ имат 2500 военнослужещи в Ирак и 900 в съседна Сирия, които съветват и подпомагат местните сили за сигурност в борбата срещу ИД, която през 2014 г. завзе големи части от двете страни. Групировката вече далеч не е толкова силна, но нейни звена все още действат в части от Северен Ирак и Северозападна Сирия.

Според бивши официални представители и експерти посещението на Остин също така има за цел да подкрепи усилията на Судани за противодействие на иранското влияние в страната. Подкрепяни от Иран бойци в Ирак от време на време извършват ракетни удари по бази, в които има американски военни и по посолството на САЩ в Багдад. През 2020 г. Съединените щати и Иран бяха на ръба на военен конфликт, след като при американски удар с дрон край летището на иракската столица бе убит иранският генерал Касем Солеймани, командир на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

„Смятам, че иракските лидери споделят нашия интерес Ирак да не се превърне в плацдарм за конфликт между САЩ и Иран“, посочи високопоставен служител в американското министерство на отбраната, говорил при условие за анонимност.

Освен с иракския премиер Судани, Остин ще се срещне и с президента на кюрдския автономен регион в северната част на страната Нечирван Барзани, на фона на дългогодишния спор за бюджетните трансфери и разпределението на приходите от продажбата на петрол между иракското и кюрдското правителство.

Източник: Владимир Арангелов, БТА