САЩ флаг

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ и пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви във видео обръщение, че САЩ ще се противопоставят на отричането не геноцида в Сребреница, Босна и Херцеговина, както и на възхвалата на военните престъпления в страната, съобщи регионалната телевизия Ен1.

„Днес е по-важно от всякога да се противопоставим на отричането на геноцида и възхвалата на военните престъпления, защото това причинява болка на жертвите от всички народи и допълнително мъка на техните семейства. Това също така унищожава структурата на обществото в Босна и Херцеговина и е заплаха за нейната стабилност“, каза Ескобар, който вчера посети Сребреница и Мемориалния център в Поточари, посветен на повече от 8000 мъже и момчета, избити от сръбските сили през 1995 г.

Ескобар допълни, че действията при геноцида в Сребреница са потвърдени и „не могат да се оспорят“.

Представители на сръбската общност в Босна, както и президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик, отричат геноцида в Сребреница, въпреки че върховният представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит наложи разпоредби, с които отричането на геноцида е наказуемо престъпление, припомня Ен1.