САЩ флаг

САЩ очакват от Белград и Прищина да изпълнят всичко, което е договорено в предишните преговори, включително формирането на Съюз на сръбските общини в Косово, съобщи Държавният департамент, цитиран от Танюг.

Сърбия не признава независимостта на Косово, която някогашната сръбска област обяви през 2008 година.  Двете страни водят преговори под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията си.       

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви на 18 март миналия месец след многочасови преговори в Охрид, че Косово и Сърбия са постигнали договореност за анекс за прилагане на споразумението за уреждане на отношенията между двете страни, постигнато на 27 февруари в Брюксел. 

В писмен отговор до „Гласът на Америка“  за изпълнението на договореностите от Охрид Държавният департамент посочи снощи, че фокусът на САЩ е върху прилагането на споразумението за нормализиране на отношенията между двете страни, за да им се помогне да развият „по-мирни, предвидими отношения като съседи, което ще създаде и по-голяма стабилност, сигурност и просперитет в региона“.

„САЩ и ЕС очакват и двете страни да изпълнят задълженията си и да приложат по-рано постигнатите споразумения в диалога, включително Съюз на общините със сръбско мнозинство, което беше потвърдено от двамата лидери на срещата на 18 март в Охрид“, заяви Държавният департамент и отбелязва, че САЩ остават активно ангажирани в подкрепата на двете страни за изпълнение на договореното.

Поредната срещата на високо равнище между президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти ще бъде на 2 май в Брюксел.

Сърбия отдавна обвинява Косово, че не спазва Брюкселското споразумение, подписано през 2013 година, особено в частта за формиране на Съюз на сръбските общини. Конституционният съд на Косово обаче обяви създаването на такъв съюз за противоконституционно, тъй като не включва останалите етнически общности и може да доведе до упражняване на изпълнителна власт.

Източник: София Ангелова, БТА