Румен Радев

С премиера Николай Денков обсъдихме редица важни предизвикателства пред страната. Надявам се правителството да постъпи максимално мъдро и да управлява в интерес на България и нейните граждани. Така президентът Румен Радев коментира по време на посещение на Солунския международен панаир заявката за подадена ръка от министър-председателя.

Коментирайки предложението шефовете на служби вече да се назначават от министър-председателя, президентът каза:

„Който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите, да познава структурата, задачите, функциите на службите, както и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа на службите. Реформа не означава да смениш ръководството с „наши хора от записа“, отбеляза президентът.

Румен Радев също така настоя идеите за реформа да бъдат сложени на масата:

„Искам да видя какво предлагат, нека да сложат на масата си идеите за реформиране на службите. Ще ви дам един пример: Това ръководство на ДАНС получи миналата година наградата „Джордж Тенет“ от САЩ, която се дава само веднъж годишно и само на една държава за изключителен принос за националната сигурност на САЩ и на нашите съюзници. И сега излиза, че тези, които искат да правят реформа, тоест да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство. И така обезмислят оценката, дадена от най-високо място. Нека се разберат когато говорят за съгласуване с посолството, те всъщност срещу посолството ли тръгват?“, посочи той.

Държавният глава коментира и подадената оставка на бившия вече главен секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

„Човек с достойнство и чест, който не може да наблюдава как под него се съсипва системата и как се правят назначения, само за да удовлетворят сценария от записа. В същото време той да няма никакво влияние, а носи отговорност за това. Мисля, че това не е честно и той постъпи по най-достойния начин“, отбеляза Радев.