Северномакедонският премиер Димитър Ковачевски е готов да подаде оставка на правителството в деня, в който конституционните промени бъдат приети.

Той обяви, че другият вариант е да подели управлението на страната с опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, като им даде половината министерски места.

В петък парламентът обсъди конституционните промени, които трябва да впишат българите в основния закон и така да отворят пътя на Скопие към Европейския съюз. Правителството обаче не може да си осигури необходимата подкрепа заради отказа на ВМРО-ДПМНЕ да гласува в полза на промените.

„За първи път досега ветото за нашата държава не идва отвън, а отвътре и то от същите хора, от които винаги е имало блокади. Ние самите усетихме какво означават изгубени години, десетилетия. В деня, когато ще бъдат приети промените в Конституцията, аз веднага ще подам оставка и ще отидем на избори. Черна гора, Албания и Сърбия ще ни задминат и знаете ли с кого ще останем – с Босна и Херцеговина и с Косово. Искате да останем с Босна и Херцеговина и с Косово?”, заяви Ковачевски.