Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че светът се впуска в нова надпревара в ядреното въоръжаване и предупреди за сянката на „унищожението“, надвиснала над него, предаде АФП.
Предвид факта, че ядрените държави разширяват и модернизират арсеналите си, ръководителят на ООН призова за активизиране на усилията за намаляване и евентуално премахване на тези оръжия.

„Започва тревожна нова надпревара във въоръжаването. Броят на ядрените оръжия може да нарасне за първи път от десетилетия насам“, заяви Гутериш пред Общото събрание в последния ден от годишната му сесия.

„Всяко използване на ядрено оръжие – по всяко време, навсякъде и в какъвто и да е контекст – би предизвикало хуманитарна катастрофа с епични размери“, каза той.

„Ядрените оръжия отново се размахват. Това е лудост. Трябва да променим курса“, каза той.

През юни Стокхолмският международен институт за изследване на мира съобщи, че световните ядрени сили, и по-специално Китай, са увеличили инвестициите в арсеналите си за трета поредна година през 2022 г.

Макар че общият брой на ядрените бойни глави, притежавани от Великобритания, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и САЩ, е намалял с около 1,6 % до 12 512 през предходната година, СИПРИ заяви, че тенденцията на намаляване е на път да се обърне.

Според СИПРИ, като се изключат бойните глави, предвидени за демонтаж, броят на използваемите ядрени оръжия всъщност се е увеличил.

По-голямата част от увеличението е в Китай, който е увеличил запасите си от 350 на 410 бойни глави.

Междувременно Северна Корея е увеличила тестовете на своите ракети с голям обсег и подводници.

Гутериш заяви, че ситуацията е „спешен въпрос“ за света.

Той заяви, че ядрените сили правят арсеналите си по-бързи, по-точни и по-трудни за откриване.

Гутериш заяви, че архитектурата за спиране на разпространението на ядрени оръжия и за напредък в разоръжаването е ерозирала.

За да се върнем на пътя към намаляване на тези оръжия, той призова държавите да се ангажират никога да не използват ядрените си оръжия „при никакви обстоятелства“.

Ръководителят на ООН призова за съживяване и укрепване на Договорите за неразпространение на ядрените оръжия и за забрана на ядрените оръжия.

Той призова и за прилагане на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, приет от Общото събрание на ООН през 1996 г., но все още не влязъл в сила, тъй като няколко ключови държави не са се присъединили към него.

„Светът прекара твърде дълго време под сянката на ядрените оръжия. Нека се отдръпнем от ръба на катастрофата“, каза той.