Милош Вучевич

Министърът на отбраната Милош Вучевич заяви по повод срещата между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албина Курти в Брюксел, че не е оптимист, но че преговорите, колкото и дълги и изтощителни да са, са по-добро решение от конфликта , съобщава Пинк.

„Не съм оптимист. Чакахме Аранджеловден като последен ден преди Прищина да започне да глобява за регистрационни табели. Какво означава, ако решението на Прищина се отложи? Това, което трябва да се направи, е да спрем решението на Прищина за 10 месеца и междувременно да намерим решение, което да е приемливо и за двете страни. Ситуацията е ужасно трудна за нас“, каза още Милош Вучевич.

„Ситуацията със сигурността е притеснителна. Нищо не се случва, което да нарушава сигурността на сърбите, но атмосферата е толкова напрегната и възпламенителна, че ако някой запали кибрит, въздухът ще изгори. Единственото, за което искат да говорят, е пълно нормализиране на отношенията, което на практика означава признание“, заяви Милош Вучевич.

„Не бих бил на мястото на Александър Вучич, защото мнозина го подкрепят да се препъне по въпроса за Косово по един или друг начин. Или казват, че е предател, или казват, че ни е вкарал в конфликти, кавги или, не дай си Боже, войни“, коментира Вучевич.

„Ако президентът на Сърбия заповяда, армията ще вземе всички мерки за защита на сърбите в Косово и Метохия. Не знам какво друго да ви кажа, освен ако не искате да се повтори нова „Буря“. Или мислите ли, че ние в Нови сад и Белград трябва да се изтеглим по кафенетата и да гледаме удобно световното първенство по футбол“, каза Вучевич.

Военният министър смята, че преговорите, колкото и дълги и изтощителни да са те, са по-добро решение от конфликта: „Мисля, че е по-добре да говорим 1000 дни и часове и да гледаме мрачните лица на преговарящите, отколкото да прекараме 1 час в окопите. Полето ни за маневриране е много тясно, но би било добре Сърбия да не бъде поискана да покажем всички карти предварително, а не да покажем какво ще правим при всякакви обстоятелства.Да не казваме на какво е готова сръбската армия и какъв сценарий имаме за план А,Б,В и т.н. Разглеждат се всички варианти , но работим, за да продължим разговора“, добави Вучевич.

„Те изградиха четири военни бази на север за специални военни части, които бяха построени в противоречие с Брюкселското споразумение и разположени на стратегически места. Още по-тревожно е, че е в ход трансформацията на Косовските сили за сигурност във Въоръжените сили на Косово. Те строят армия в Косово. Когато попитате НАТО пактът дали го подкрепят, те казват, че ние не го подкрепяме, но някои членове на НАТО участват в това чрез двустранно сътрудничество“, коментира Вучевич.