Еманюел Макрон

Няма да „искам прошка“ от Алжир за френската колонизация, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон, но се надява да продължи да работи за помирение с колегата си Абделмаджид Тебун.

„Не зависи от мен да искам прошка, не за това става въпрос, тази дума би прекъснала всичките ни връзки“, каза той в интервю за списание Le Point.

„Най-лошото би било да решим: „Извиняваме се и всеки да си върви по своя път“, каза Макрон.

„Работата върху паметта и историята не е уреждане на всички сметки“, добави той.

В интервюто той също така изрази надежда, че Тебун „ще може да дойде във Франция през 2023 г.“, за да върне пътуването на самия Макрон до Алжир миналата година и да продължи тяхната „безпрецедентна работа на приятелство“.

100-годишната колонизация на Алжир от страна на Франция и жестоката война за независимост през 1954-62 г. са оставили дълбоки белези и у двете страни, които Макрон ту подтиква, ту успокоява през политическата си кариера.

През 2017 г. тогавашният кандидат за президент Макрон нарече френската окупация „престъпление срещу човечеството“.

В поръчан от него доклад на историка Бенжамен Стора през 2020 г. се препоръчват по-нататъшни стъпки за помиряване на двете страни, като същевременно се изключват „разкаяние“ и „извинения“.

Макрон също така постави въпроса дали Алжир е съществувал като нация, преди да бъде колонизиран от Франция, което предизвика гневен отговор от страна на Алжир.

„Тези моменти на напрежение ни учат“, каза Макрон в интервюто с алжирския писател Камел Дауд.

„Трябва да можете отново да протегнете ръка и да се ангажирате, което аз и президентът Тебун успяхме да направим“, добави той.

Той подкрепи предложението Тебун да посети гробовете на алжирския антиколониален герой от XIX в. Абделкадер и неговото обкръжение, които са погребани в Амбоаз в Централна Франция.

„Това би имало смисъл за историята на алжирския народ. За френския народ това би било възможност да разбере реалностите, които често остават скрити“, каза Макрон.

Алжир и Франция поддържат трайни връзки чрез имиграцията, участието в конфликта за независимост и следвоенното репатриране на френски заселници. Те достигат повече от 10 милиона души, които днес живеят във Франция.

Източник: НОВА