Европейски съюз

Комисията по външни работи на Европейския парламент прие доклад, в който призовава ЕС да преосмисли размера на финансовата помощ за Сърбия, ако тя продължи да подкрепя антидемократични режими.

„ЕС е основният политически и икономически партньор на Сърбия и досега най-големият неин донор“, подчертават евродепутатите и изразяват безпокойство от скорошния спад на обществената подкрепа за членството на страната в Общността. 

Те посочват, че това е резултат от дълготрайната антиевропейска и проруска реторика, която е широко разпространена чрез контролираните от държавата медии, както и от официални лица от правителството. Евродепутатите определят това като „огромен неуспех от страна на официалните власти да се изправят срещу миналото на Сърбия и да приключат с него“. 

Членовете на външната комисия на Европарламента изразяват загриженост, че откакто е публикуван доклада на Еврокомисията за общото състояние на страната  през 2020-та година, няма никакъв „добър напредък“ по нито една от 33-те преговорни глави. 

Източник: БНР