гориво бензин петрол

От известно време производителите на превозни средства определят намаляването на разхода на гориво като един от основните си приоритети. Шофьорите на автомобили също търсят повишена ефективност и искат да отговорят на въпроса как да пестят гориво.

Едно от най-простите и лесни решения за постигане на тази цел е използването на синтетични моторни масла. Как синтетичните масла намаляват консумацията на гориво и как те ни помагат да използваме по-малко бензин в сравнение с конвенционалните смазки?

Намаляването на вискозитета намалява разхода на бензин

Колкото по-нисък е вискозитетът на бензина (дефиниран като неговото съпротивление на потока), толкова по-лесно ще тече. Представете си буркан с мед и чаша вода. Разбъркването на водата с лъжица ще изисква по-малко енергия от разбъркването на мед. Същият принцип се отнася и за вашия двигател и неговото моторно масло. Моторните масла с нисък вискозитет протичат по-лесно през двигателя и имат намалена устойчивост на движещи се части на двигателя, намалявайки разхода на бензин. Следователно двигателните масла действат като удобни икономии за горивото.

Защо синтетичните моторни масла намаляват вискозитета на моторните масла?

Разработването на 0W-XX моторно масло, което използва само конвенционални базови масла, е най-малкото много трудно, ако не и невъзможно. Формулаторите успяват да достигнат 0W, но маслото ще се изпарява по-бързо при високи температури и ще се провали в други индустриални тестове. Казано по-просто, разработването на смазочни материали е въпрос на компромис и конвенционалните базови масла не постигат резултати по отношение на добива и производителността, близки до синтетиката, като формулаторите са принудени да се откажат от тях. В този случай конвенционалните масла губят твърде висок процент на ефективност при високи температури и не могат да достигнат скорост от 0W.

По-добър капацитет за циркулация при студено време

Циркулацията в двигателя, подобрена от синтетични масла по време на студени стартове, също помага за намаляване на разхода на гориво. Тъй като те не съдържат восък от какъвто и да е вид (присъщ компонент на конвенционалните масла), те се уплътняват по-малко, когато оставите автомобила си да престои през нощта. Сутрин, когато стартирате автомобила си и започнете да шофирате, двигателното масло и трансмисионното масло се нуждаят от по-малко усилия, за да циркулират гладко. Резултатът е по-малко изразходвана енергия и намален разход на гориво.

Важно е да се отбележи, че в нашия случай „студ“ не се прилага само в така наречените студени периоди, като в България през зимата. „Нормалната“ работна температура за превозно средство може да достигне до 115 ° C, а всичко по-ниско се счита за студено за вашия двигател. Следователно, дори и на морето в разгара на лятото, подобряването на студената циркулация чрез използването на синтетични масла все още ще ви помага да намалите разхода на гориво.