Иво Инджов

Много от действията в коалицията между ПП и ДБ навеждат на мисълта, че се взимат странни и неработещи решения, които ще предпоставят едно по-слабо представяне на местните избори. Това заяви пред БНР политологът доц. Иво Инджов. 

„Те не правят активна предизборна кампания в много от общините, която да е насочена към порочните корупционнни модели на управление, които в много общини се асоциират с ГЕРБ. Очевидно духът на сглобката, където не трябва да има много остри влизания с бутонките между партньорите в правителството, се отразява и на кампанията на ПП-ДБ за местните избори, която е вяла. Една по-самостоятелна и напориста кампания не би навредила на ПП-ДБ“

Той коментира и напрежението при излъчване на общи кандидатури на ПП и ДБ за кметове. 

„Те са много млада коалиция и едва ли ще останат в подобна конфигурация за по – продължителен период от време. Освен това, прекалено много се притесняват да не предизвикат своя коалиционен партньор – ГЕРБ и да не се разглоби сглобката на национално ниво.

В София беше излъчен за кандидат успешен бизнесмен, но той прави вяла кампания и не акатакува директно модела „ГЕРБ“. По тази причина и в Плавдив не беше излъчена кандидатурата на Манол Пейков – открояваща се личност  с граждански  каузи. 

В Бургас беше излъчен един неподходящ кандидат, който се асоциира с хомофобски изяви. Но очевидно лидерите на ПП държат на него“. 

Доц. Инджов анализира шансовете на отделните кандидати за спечелване на кметското кресло в София. 

„Вили Лилков няма самостоятелен потенциал да направи нещо значимо, но може да отчупи от гласовете на дясно-центристките сили, което да облагодетелства ГЕРБ.

От името на кандидата на ГЕРБ ще разберем дали има договорка за сглобка и в София, или Борисов ще се опита да запази влиянието и властта си в столицата. Резултатите от изборите ще покажат какво ще се случи със сглобката в близките месеци. 

Има няколко сюжетни линии, които ще влияят на кампанията на Васил Терзиев – от една страна ДС следата в неговото семайство, на която той и пиарите му не реагират убедително. От друга страна –  тежестта на сглобката и липсата на остра кампания срещу корупционния модел, завладял София в продължение на двайсетина години. Него го е страх да произнася името на Борисов и ГЕРБ. 

Левият кандидат – Ваня Григорова, има много добре прицелени послания в социалната сфера. В момента обаче няма чувствителност за леви послания в София. Очаквам добро представяне, но не и шанс да достигне до балотаж.

Малък плюс е късното обявяване на кандидатурите на ГЕРБ в София и други големи градове“

Ключови теми за просперитета на българското общество, като борбата с корупцията, борбата с мафията, съдебната реформа, останаха на заден план, отбеляза още доц. Инджов.  

„Подозирам опит да се заметат основните проблеми, които изкараха десетки хиляди души на улицата през 2020 година и да влезем в общи приказки за евроатлантически ценности“. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с доц. Иво Инджов може да чуете в звуковия файл.