Христо Хинков

Няма как да се измери колко жестоко е едно престъпление. Съдебният лекар преценява фактите по отношение на телесните повреди по ясни указания. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков непосредствено преди заседанието на ресорната парламентарна комисия по случая с малтретираното момиче от Стара Загора.

„Категориите лека средна и тежка телесна повреда са разписани достатъчно добре. Съдията събира всички останали факти около извършеното престъпление, преценява жестокостта, с която е извършена, което не може да бъде операционализирано“, коментира пред журналисти преди началото на заседанието министър Христо Хинков.

Той отговори на въпрос дали съдебният лекар, изготвил експертизата за нараняванията на момичето, е бил отстранен неправомерно:

„Според мен малко го е „отнесъл“ така, но нека да стане така, за да се види, че все пак има някаква реакция, защото ако той е действал, аз не мога да кажа в момента, защото не съм наясно с всички подробности до толкова, до колкото съм наясно, ако е било формално това негово заключение, ако то не е довело до решение от страна на съдията, за това да вземе предвид именно тези порезни рани, може би и временно е бил отстранен. Но принципно това не е проблем на медицината. В този смисъл, това е престъпление, което съдията преценява за неговата комплексност, за това какво може да е донесло на жертвата. Защото страданието е нещо, което също така не може да се измери. Психичните последици не могат да бъдат измерени. Това са все неща, които касаят не само медицината, касаят съда, касаят оценката, което в крайна сметка само съдията може да каже“.

Министър Хинков каза още, че проектът за медицински стандарта по „Съдебна медицина“ вече е готов. Предстои документът да бъде обсъден от ръководството на МЗ и публикуван за обществено обсъждане.