Чрез качествените моторни масла на Shell ще намалите триенето и по този начин ще предотвратите износването на движещите се части. Маслата на Shell допринасят за охлаждането на частите, които не са достъпни за вода и въздух, предпазват се от прегряване. Запазват се вътрешните уплътнения, защитени са срещу корозия, окисляване (ръжда), улеснява се и елиминирането на нежеланите частици. Избягва се образуването на пяна, увеличава се животът на двигателя.

Основните характеристики

на двигателните масла са:

  • вискозитет,
  • индекс на вискозитет
  • и плътност.

Вискозитетът измерва трудността, с която маслото тече. Колкото по-вискозен е лубрикантът (по-дебел), толкова по-трудно се източва, така че по-голяма е способността му да стои между две движещи се части, като ги смазва.

Вискозитетът е основната и може би най -важната физическа характеристика на моторното масло. Той е съпротивлението на течността да тече. На практика, като цяло, вискозитетът тогава би бил съпротивлението или скоростта, с която маслото ще трябва да циркулира в двигателя. Можем да мислим за сравняване на мед и вода: медът отнема много повече време, така че има по-висок вискозитет от водата.

Маслото с висок вискозитет би имало по-голяма устойчивост на потока, така че циркулацията в двигателя ще отнеме повече време. Това също би увеличило разхода на гориво, тъй като изисква повече енергия за циркулация на моторното масло.

Моторното масло с нисък вискозитет ще има по-голяма течливост, така че ще отнеме по-малко време за циркулация в двигателя, особено при студен старт. По същия начин, той спестява повече гориво, тъй като изисква по-малко усилия от двигателя за движение. Въпреки това, ниският вискозитет произвежда по-малък смазващ филм или филм, генериращ по-малка защита в сравнение с горния случай.

Тук вече е възможно да се разбере, че вискозитетът, наред с други фактори, се определя от производителя според конструкцията на двигателя (или трансмисия, диференциал и т.н.), като се вземат предвид много фактори, експерименти и изчисления, така че промяната не е подходяща без да знаете много добре какво правите. Има важни точки и контрапункти, с които само производителят може да реши правилния вискозитет, освен в редки случаи.

Плътността показва масата на определен обем масло при определена температура, важно е да се посочи дали е имало замърсяване или влошаване на смазката.

Добавките към моторните масла

За да се проверят, премахнат или подобрят определени специални свойства на смазочните материали, които не отговарят на желаното, особено когато смазката е подложена на тежки условия на работа, към моторните масла се добавят химически продукти, които се наричат ​​добавки.

Според действието си добавките се разделят, както следва:

Детергенти:

тези видове добавки са предназначени за смазване на двигателя. Те предотвратяват образуването на въглеродни остатъци, които могат да съществуват по време на горенето. Следователно, той е известен като добавка, която поддържа двигателя чист.

Антиоксиданти:

са основните, използвани в категорията смазочни материали за двигатели и машини. Както подсказва името, антиоксидантните добавки предотвратяват окислителните реакции, тъй като са по-близо до кислорода, като не позволяват окисляване и разграждане на смазката, докато добавката съществува.

Антикорозиви:

тяхната основна функция е да предпазват метала от корозия. Има два вида антикорозионни добавки. Единият предпазва метала от атмосферна влага, а другият има ролята да предпазва металните части от киселинни вещества, които могат да атакуват повърхността.

Пеногасители:

тези добавки имат за цел да предотвратят образуването на пяна, подобрявайки нейната устойчивост.

Когато моторното масло се разбърква твърде бързо и неочаквано, съществува възможност за образуване на малки мехурчета, които ще доведат до образуване на пяна. Тази добавка разбива мехурчетата, веднага щом достигнат повърхността на маслото. Разпенването ускорява процеса на окисляване на смазката, задържа повече топлина и може да доведе до проблеми с аерацията и кавитацията в системата.

Екстремно налягане:

Тези добавки обикновено се използват в смазочни материали за трансмисия. Когато налягането, оказвано върху маслото, надвишава нормалното, тази добавка предотвратява износването.

За подобряване индекса на вискозитета:

моторните масла могат да променят състава си в зависимост от температурата, на която са изложени. Тази добавка може да увеличи вискозитета на всяко базово масло чрез разграждане и набъбване на въглеводородните молекули, присъстващи в състава. Колкото по-висока е температурата, толкова по-висок е вискозитетът, компенсирайки промяната във вискозитета в зависимост от температурата на базовото масло.