Борис Писториус

Високопоставени германски политически източници обвиниха Великобритания, че е забавила опитите на други държави да евакуират гражданите си от Судан след избухването на сраженията между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа, съобщи Би Би Си.

Британски войници пристигнали в северноафриканската страна през уикенда без предварително разрешение от нейните въоръжени сили. Това разгневило суданската армия и тя забранила достъпа до летище северно от столицата Хартум, откъдето Германия и други държави планирали да евакуират свои граждани, разказали пред Би Би Си цитираните неназовани източници.

Според един от тях британските военни били принудени да платят пари, преди да отпътуват от Судан.

Попитан защо Великобритания е успяла да евакуира персонала на посолството си още в събота, докато германските полети са започнали едва в неделя, министърът на отбраната на Германия Борис Писториус каза: „Как да го кажа дипломатично? Те пренебрегнаха това, което суданците бяха разпоредили.“

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок не спомена изрично Великобритания, но разкритикува държавите, които според нея са изоставили своите граждани и са се съсредоточили върху спасяването само на дипломатическия си персонал.

Британското министерство на отбраната отрече да е забавило евакуационните операции на други страни. „Предположението, че усилията на Великобритания да евакуира персонала на посолството си от Судан през уикенда са забавили плановете на Германия, не е вярно“, каза негов говорител.

Междувременно германската мисия вече приключи. Страната евакуира с шест полета от въпросното летище над 700 души, сред които около 200 германци. Останалите са граждани на 30 държави, включително Великобритания, отбелязва Би Би Си.

Източник: Николай Станоев, БТА