Германското правителство е подготвило още един пакет с помощи за Украйна, като помощта е предимно от оръжия. Това съобщава последният брой на списание „Шпигел“.

По данни на Министерството на отбраната през следващите седмици и месеци Украйна ще получи от Германия допълнителни оръжия на стойност около 2,7 млрд. евро.

„С този ценен принос от спешно необходими военни материали за пореден път показваме, че Германия е сериозна в подкрепата си“, заяви федералният министър на отбраната Борис Писториус в специално изявление.

„Всички ние желаем бързото прекратяване на тази ужасна война, водена от Русия срещу украинския народ, която е в разрез с международното право. За съжаление, това все още не може да се постигне, поради което Германия ще окаже цялата помощ, на която е способна, докато е необходимо“, заяви Писториус.

Списъкът с помощ включва още 20 бойни машини на пехотата „Мардер“, 30 танка „Леопард 1 А5“, 18 колесни гаубици, 15 противовъздушни оръдейни установки „Гепард“, 200 разузнавателни безпилотни летателни апарата, четири допълнителни противовъздушни системи IRIS-T, боеприпаси и повече от 100 бойни и логистични бронирани машини.

Това е най-големият оръжеен пакет, предоставян досега от Германия за укрепване на украинските въоръжени сили от началото на войната през февруари 2022 г.

Според „Шпигел“ пакетът ще бъде обявен като символ на германската солидарност с Украйна успоредно с връчването на наградата „Карл Велики“ на украинския президент Володимир Зеленски в неделя в Аахен. Възможно е самият Зеленски да пристигне в Германия за церемонията по награждаването. БНР