Украйна война

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили заяви вчера, че боевете в Украйна са се засилили, но предупреди да не се правят генерални изводи за развитието на ситуацията всеки ден, предаде Асошиейтед прес.

„Има активност в цялата окупирана от Русия Украйна и боевете малко се засилиха“, каза Мили в ексклузивно интервю за Асошиейтед прес, дадено на американското гробище в Нормандия, Франция, където са погребани близо 9400 войници, загинали преди 79 години по време на съюзническата инвазия на 6 юни 1944 г.

Мили заяви, че Украйна трябва да обяви официално дали нейната контранастъпателна кампания е започнала, но според него украинските войски са готови за тази битка. 

„По наша преценка украинските военни са добре подготвени за каквото и да решат да правят – да влязат в настъпление или да се бият в отбрана“, каза той. „Те са добре подготвени“, подчерта Мили.

Но той също така предупреди, че с течение на времето бойните действия ще се променят.

„Подобно на битката за Нормандия или всяка друга голяма битка, военните действия са с плюсове и минуси“, каза Мили. „Ще има дни, в които ще се наблюдава голяма активност, и ще има дни, в които може да се наблюдава много малка активност. Ще има настъпателни действия и отбранителни действия. Така че това ще бъде битка с променлива интензивност  за доста дълъг период от време“, предупреди той. БТА