Йошимаса Хаяши

Групата на седемте най-развити демокрации (Г-7) предупреди да не се правят никакви опити за силово изменение на световния ред с оглед на войната на Русия в Украйна и все по-голямата настъпателност на Китай, предаде ДПА.

„Затова ще се противопоставим твърдо на всякакви едностранни опити за силова промяна на статуквото“, каза японският външен министър Йошимаса Хаяши на среща с колегите си от Г-7, посветена на положението в Индийско-тихоокеанския регион. „Ще покажем на света непоколебимата решимост на Г-7 за запазване на световния ред, основан на върховенството на правото.“

След работната вечеря снощи първите дипломати от седморката днес продължават консултациите си в японския курорт Каруидзава, префектура Нагано.

Ще бъдат обсъдени китайското дрънкане на оръжие спрямо Тайван и севернокорейските ракетни изпитания, а също и насилието в Судан.

Заседанието на външните министри ще се състои в навечерието на срещата на държавните и правителствените ръководители от Г-7 в Хирошима, Япония, през май. Япония е ротационен председател на Групата на седемте, а в нея влизат още Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и САЩ.

Източник: Владимир Сахатчиев, БТА