Евгений Кънев

По повод протеста на зърнопроизводителите Евгени Кънев написа днес във фейсбук следното: „Рекетьори или терористи – е само въпрос на нюанс.

Да не искаш преговори, а ултимативно вече изпълнени или по принцип неизпълняеми условия – си е жив рекет. А като добавим десетките хиляди българи, които ще станат заложници на затворени граници, проходи и кръстовища – какво още липсва в дефиницията за терор?

Каква е разликата с протестите в София срещу Орешарски и ББ? Че те бяха протести за правата на всички граждани, а тези са протести за джоба на едни в ущърб на други българи.

Знаем, че падането на правителството е мечтаната цел на Радев и неговите източни повелители. Но това, което липсва в пасианса е ролята на ГЕРБ и ДПС, с които знаем, че “терористите” са партийно, финансово и ментално скачени.

Има усилено лансирани версии, че ББ цели бърза ротация под предлог, че ПП-ДБ не се справя, който наратив да обслужи и местните избори. Неохотата, с която вървят ключови реформи – като в службите – също индикира протакане за печелене на време. Особено тревожни са симптомите в енергетиката, като воаяжът на Радев до Унгария да подписва (като какъв???) енергиен меморандум с Орбан остана без коментар. А знаем, че от време оно, енергетиката се управлява от най-доверения на Кремъл човек у нас. Дали не се е върнал от Будапеща с нови указания?

На този фон ПП-ДБ са почти незабележими в публичното пространство. Сякаш Денков е оставен сам да брани държавата от терора. Къде са политиците им, които да кажат “Не на терора!” ? Очаквах ТВ студията да са пълни с техни силни тези за заплахата за държавата от путиноидите.

Обратно – гледам вчера водещ политик да говори като експерт уклончиво – от една страна, … от друга страна… Крайно време е да се разбере, че само силата събира подкрепа, а тя се проектира с ясни и категорични послания. И действия.

Иначе уклончивостта, съмненията, разкрачените стойки – оставят хората без аргументи защо да гласуват за тези политици. А улицата – без хора в тяхна подкрепа.

Къде са призивите за голям национален митинг за отпор на Съветския терор?

Не оставяйте публичното пространство на путиноидите точно сега! Които екзалтирано повтарят мантрите за хляба, олиото и патрЕотизма по руски модел.

Вземете им лозунгите и ги счупете.

Спомняте ли си онова стихотворение на техния идол Вапцаров – с “малка”
перифраза накрая:
“Та казвам аз,
понеже няма
олио
и хлябът е
от мъката по-чер,
един е лозунга:
Терора долу!
И долу СССР! “