Шарл Мишел

Европейският съюз е отпуснал на Молдова повече от 1 милиард евро помощ и готви нов пакет финансова подкрепа за страната. Това каза днес на пресконференция след преговори с молдовската президентка Мая Санду председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от МОЛДПРЕС.

„ЕС се солидаризира с гражданите на Молдова, които преминават през сложен период. За изминалата година предоставихме на Молдова помощ на стойност 1 млрд. евро. Очаква се през лятото Европейската комисия да отпусне нов пакет помощ за страната. Ще продължим да развиваме инструментите за подкрепа, включително политическа и макрофинансова“, каза Мишел.

Мая Санду каза, че европейската интеграция е единственият начин, който гарантира оцеляването на Молдова като свободна и просперираща страна и единственият шанс за молдовците да живеят в мир, свобода и благоденствие в своята страна. „Въпреки всички трудности ние оставаме отдадени на свободата, демокрацията и правовата държава. Успяхме да консолидираме устойчивостта и да станем по-силни“, добави тя.

Източник: Алкесей Маргоевски, БТА