Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пледира невинен по повдигнатите му вчера 37 федерални обвинения, предадоха световните медии. Във федералния съд в Маями се проведе заседание, на което бившият държавен глава на САЩ беше обвинен за незаконно съхраняване на високо класифицирани документи, свързани с националната сигурност, след като е напуснал Белия дом. Освен това има обвинение към Тръмп, че е лъгал федерални агенти, които са искали да приберат документите.

Доналд Тръмп е първият президент на САЩ – настоящ или бивш – на когото е повдигнато обвинение във федерално престъпление. Той беше поставен под стража след влизането си в сградата на съда в Маями.

По-късно републиканецът, който е основен претендент за президентската номинация на републиканците през 2024 г., замина за голф клуба си в Бедминстър, Ню Джърси, където направи обръщение към поддръжниците си. Той заяви пред събралите се негови поддръжници, че е имал „пълното право“ да държи класифицираните документи.

По-рано през деня, преди да отпътува от Маями, на своята платформа в социалната мрежа Truth Social Тръмп благодари на града за „толкова топлото посрещане в един толкова тъжен ден за нашата страна“.

На 76-годишния бивш президент беше позволено да напусне съда без никакви ограничения за вътрешно или международно пътуване. Прокурорите заявиха пред магистратския съдия Джонатан Гудман, че обвиняемият не се счита за рисков за бягство.