Не преструктурират дъщерните дружества на БДЖ от ООД в АД, за да могат по-лесно да ги манипулират 

„Приетият през 2019 г. Закон за публичните предприятия беше едно от условията за присъединяването ни към чакалнята на Еврозоната. През последната година и половина обаче управляващото мнозинство постепенно започна да ревизира негови текстове. Получава се, уважаеми господа управляващи от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, правите едно „за пред чужденците“, а вършите съвсем друго тук“. Това заяви секретарят на Парламентарната група на „БСП за България“ Димитър Данчев от парламентарната трибуна.

Той обясни процедурата, по която действат управляващите – първо биват отлагани текстове от закона, след което започва тяхното ревизиране и впоследствие се стига до познатата практика „промени на промените“.

„Истината е съвсем проста – има становище на Министерството на финансите по този законопроект, което не подкрепя становището на Министерски съвет. През 2019 г. управляващото мнозинство е приело, че част от държавните предприятия трябва да бъдат преструктурирани в административни структури, а сега тихомълком се отказвате от този ангажимент“, разкритикува управляващите Данчев.

По неговите думи по този закон е трябвало дъщерните дружества на БДЖ да бъдат преструктурирани от ООД в АД, но отново се е стигнало до отлагане на този текст. 

„Вероятно, за да може да бъдат по-лесно манипулирани и да не отговарят на високите стандарти, които Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ни е поставила“, предположи депутатът от левицата.

„Тези промени не отговарят на философията на закона, приет през 2019 г., която и ние подкрепихме, защото трябваше да сложи ред в управлението на държавните компании – да има прозрачност в управлението им, да бъдат политически независими и да отговарят на изискванията на ОИСР. С тези промени това очевидно няма да се случи“, заключи Димитър Данчев.