Николай Денков

„Проблемите са изключително тежки. Те са натрупани с годините и в много от случаите нямат решение. Дискусията беше много оживена, на моменти напрегната, но се обединихме около това, че по всяка една от точките, поставени от протестиращите, или можем да предложим решение, или можем да обясним как ще търсим решението във възможно най-кратки срокове“. Това каза на брифинг след срещата с протестиращите земеделци премиерът Николай Денков.

Денков подчерта, че в близък период няма да бъде позволен внос на слънчоглед от Украйна. Той уточни, че му предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясни, че ще има определена квота за България и тя ще бъде разрешена за внос, едва когато сме уточнили количествата.

Премиерът посочи, че и в момента се водят преговори за това могат ли да се включат и други продукти.

Денков е категоричен, че във връзка с качеството на селскостопанските продукти, внесени от Украйна, досега не са установени нарушения на изискванията. По думите му ако такива бъдат установени, те ще бъдат незабавно върнати.

Министърът на финансите Асен Василев уточни, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде разрешен, когато има ясни количества, които са договорени между земеделците и преработвателната промишленост. Той е категоричен, че бюджетните постъпления няма да бъдат ощетени.

Финансовият министър добави, че 150 млн. лв. от помощта, която се отпуска на земеделците за Украйна, са отпуснати с постановление на МС съвет, като утре предстои да бъдат отпуснати и останалите над 60 млн. лв.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов обясни, че когато хората, които протестират отвън, бъдат доволни, и те като техни представители ще бъдат.

„Слънчоглед няма да влиза в България, докато не се регламентират тези механизми“, каза още той и посочи, че протестите в цялата страна ги правят техните членове, а не те.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от своя страна заяви, че ако протестът продължи, след всички ангажименти, които пое правителството, смята, че могат да се правят други изводи.

Протестите на българските фермери започнаха след отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

Дарик радио