Лидери на държавите от Средиземноморието обсъждат в Атина предизвикателствата пред сигурността и отражението на климатичните промени.

На форума, в който участва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, беше приета декларация за защита на европейските граждани от последствията от промените в климата.

На срещата на върха са лидерите на Хърватия, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения и Испания, както и ръководителите на европейските институции.

Приетата декларация е в подкрепа на амбициозен план за действия за ограничаване на глобалното затопляне и последствията от климатичните промени.

Лидерите на средиземноморските страни подкрепят създаването на обща европейска агенция за защита на гражданите от природни бедствия.

Гърция не би се справила с мащабните пожари това лято без помощта на европейските страни, подчерта премиерът Мицотакис.

Европа чувства необходимост за активизиране на политиката на устойчива синя икономика в името на защита на гражданите, се подчертава в декларацията от Атина.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви:

“Нямаме време за губене”, като призова за инвестиции все повече във възобновяеми източници на енергия.

Лидерите на средиземноморските страни обсъдиха също актуални геополитически предизвикателства – заплаха от нова мигрантска криза след последните събития в Афганистан, управление и възстановяване на туризма след пандемията, както и развитие на икономиката.    

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here