Дания

Способността на Дания да защитава територията си и да изпълнява ангажиментите си към НАТО е недостатъчна, заяви ръководителят на датското военно командване генерал-майор Гунер Арпе Нилсен, цитиран от Ройтерс.

Дания е една от страните основателки на НАТО, но след края на Студената война страната ограничи военните си способности за водене на сухопътна война в Европа. В резултат на кризата в Украйна страната се оказа под натиск да повиши военните си разходи до поставената от НАТО цел от 2% от БВП. През декември правителството заяви, че ще се стреми тази цел да бъде постигната до 2030 г., с 3 години по-рано от предвиденото.

„Трябва да станем по-надеждни и да коригираме всичко, което сме пренебрегнали през годините след падането на Берлинската стена“, добави генерал-майорът.

Като част от ангажиментите си към НАТО Дания беше натоварена със създаването на тежка пехотна бригада. Проектът обаче се забави по редица причини. През януари страната дари 19 произведени във Франция артилерийски системи „Сезар“ на Украйна, което забави допълнително увеличаването на боеспособността на датските сили.

Нилсен заяви, че най-големият проблем пред армията е липсата на персонал и е необходимо да се вземат мерки за привличане и задържане на млади хора в редиците на въоръжените сили.

От началото на века военните сили на Дания се фокусираха върху военни операции в Близкия изток и Африка вместо върху способността да защитават територията на страната, отбелязва Ройтерс.

Източник: Асен Георгиев, БТА