войници оръжие война

Русия си е върнала частично подстъпите към Кременная в западната част на Луганска област в Източна Украйна, заяви британското военно разузнаване.

В сводката, публикувана всеки ден в „Туитър“, днес се отбелязва, че от началото на този месец се водят тежки сражения в някои райони по протежение на фронтовата линия между този град и Сватово. Руският контрол върху Кременная бе под непосредствена заплаха от страна на украинските въоръжени сили по-рано тази година, припомня британското военно разузнаване.

То отчита, че руските войски са напреднали на места с по няколко километра. Според него целта им е да бъде разширена зоната за сигурност западно от отбранителната линия, която са прокопали на по-голяма надморска височина. Руската армия вероятно иска да достигне река Оскол, която да бъде като естествено препятствие пред евентуално украинско контранастъпление, и да си върне контрола над град Купянск – транспортен възел в съседната Харковска област, пише още в сводката.

Британското военно разузнаване обобщава, че в оперативен план руските планове в Североизточна Украйна по всяка вероятност остават отбранителни, тъй като военното командване навярно се опасява, че това е един от секторите от фронта, където украинските въоръжени сили може да опитат голяма офанзива.

Източник: Николай Станоев, БТА