Атанас Славов

Нямаше съмнение кой ще наследи Иван Гешев, но имаше в начина, по който беше избран Борислав Сарафов – в рамките на часове и без обсъждане, както и при липсата на възможност публично да се защити аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов тръгва с ниска степен на доверие, и поради начина, по който беше осъществен неговия избор.

Това заяви за БНР министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Гешев загуби легитимация като главен прокурор още в началото на неговия избор, толкова много провинения и нарушения имаше. Тогавашното мнозинство във ВСС не го освободи. Хора, които доскоро бяха монолитното мнозинство зад главния прокурор, се обърнаха на 180 градуса. Това остави впечатление за външна намеса в целия процес“, подчерта министърът на правосъдието.

Славов коментира и случая „Осемте джуджета“: 

„Това е илюстрация на процесите, които вероятно от десетилетия се развиват в съдебната власт и остават неизяснени… Ако има основания за пристрастност към този скандал, Борислав Сарафов не бива да се намесва в този случай. За да са спазени всички процесуални изисквания, той трябва да се отведе от този случай“.