Антъни Блинкън

Частната военна компания „Вагнер“ се възползва от ситуацията в Нигер. Това предупреди американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за Би Би Си, предаде Франс прес.

Според него „Вагнер“ се възползва от нестабилността, предизвикана преврата в африканската държава. Блинкън обаче допълни, че не смята, че „Вагнер“ е в основана на преврата, при който военните отсраниха от власт нигерския президент Мохамед Базум.

„Мисля, че онова, което се е случило, и което продължава да се случва в Нигер, не е било организирано от Русия или от „Вагнер“, но те се опитаха да се възползват“, каза Блинкън. 

„Навсякъде, където „Вагнер“ отиде, следват смърт, разрушение и есплоатация“, допълни той.

В Африка „Вагнер“ предлага образно казано каталог от услуги на режимите в затруднено положение. В Мали и в Централноафриканската република военната компания защитава властите, предлага военно обучение и юридически консултации с цел пренаписване на конституцията. В замяна на това групата се възползва от местните ресурси, по-специално златните мини и други минерали, отбелязва Франс прес.

„Целият централен регион на Сахел би могъл да мине под руско влияние чрез групата „Вагнер“, чийто брутален тероризъм беше ясно изложен в Украйна“, заяви Мохамед Базум в редакционен коментар, публикуван миналия четвъртък във в. „Вашингтон пост“.

Вчера пък по време на визита в Ниамей заместничката на Блинкън – Виктория Нюланд, заяви, че хората, взели решението за преврата в Нигер, разбират много добре рисковете, на които излагат суверенитета си са покана към „Вагнер“. БТА