Референдумът в Швейцария от неделя, на който мнозинството от гражданите на страната одобри предложението на крайната десница за ограничаване на правото на движение на граждани от ЕС на територията на алпийската страна, показва нагледно м какво се превръща демокрацията (дори там), когато се узурпира от екстремистки идеи.
За съжаление, както нееднократно е посочвано на страниците на „Жилото”, скандалът, който предизвика резултатът от допитването в Швейцария, е само прелюдията към какофонията, която ще се вдигне след Евроизборите през май. И медийният лов на вещици, който ще я съпътства.
Утвърждаването последните месеци на позициите на крайно-дясната Швейцарска народна партия (SVP), която през 2011 г. взе над 25 % от гласовете на изборите за Федералната асамблея, следва популистката тенденция, която се забелязва в цяла Европа.

Очакванията на мнозинството от международните наблюдатели са крайната десница във Франция, Великобритания, Холандия и Австрия да покаже изключителни високи резултати на предстоящите избори за Европейски парламент.

Според някои прогнози крайно-дясното западноевропейско политическо обединение, обявено през ноември, може да се превърне в четвърта дори трета най-голяма политическа група в ЕП, изпреварвайки по численост фракциите на Либералите и „Зелените”.

Резултатът от референдума в Швейцария и патовото положение, в което постави властите в Берн спрямо ЕС, който е основен търговски партньор и източник на работна ръка за Швейцария, демонстрира нагледно каква симфония на абсурда ни очаква, ако прогнозите на политическите анализатори се сбъднат и крайната десница получи възможността с инструментите на демокрацията да прокарва на практика популистките си идеи.

Ефектът от референдума, ако влезе в сила, практически ще анулира споразумението между ЕС и Швейцария от 2002 г., с което страната формално признава достиженията на европейското законодателство, особено в частта му за свободата на движение на хора, стоки, капитали и услуги. Последното беше многократно изтъквано от понеделник насам.

Външният министър на Франция Лоран Фабиус, и този на Люксембург Жан Аселборн, оцениха референдума като колосална грешка, а според канцлера на Германия Ангела Меркел той ще създаде „сериозен проблем”.

Европейската комисия вече обяви в официално комюнике, че започва преразглеждане на договорните отношения с Швейцария, но реалността от решението, прокарано от крайната десница, ще се превърне в истински „швейцарски казус” за страната, която винаги е символизирала точността и неутралността в международната политика.