Володемир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заговори за връзка между нападението на „Хамас“ срещу Израел и нахлуването на Русия в Украйна. При това той разкритикува Иран и за двата конфликта.

„Единствената разлика е, че терористична организация нападна Израел. Украйна бе нападната от терористична държава. Обявените намерения са различни, но същността е същата“, заяви Зеленски чрез видеовръзка пред Парламентарната асамблея на НАТО в Копенхаген.

Властите в Техеран отричат да са доставяли на Русия дронове камикадзе „Шахед“ за удари срещу Украйна и също така твърдят, че не са замесени в атаките срещу Израел през уикенда. Киев обаче смята, че около 1000 създадени от Иран безпилотни самолета Shahed са били използвани от Русия само през последните шест месеца.

„Иран не може да каже, че няма нищо общо с това, което се случва в Украйна, ако продава дроновете си на Русия. Не могат да кажат, че нямат нищо общо с това, което се случва в Израел, ако неговите официални лица подкрепят това, което се случва там“, каза Зеленски.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обаче посочи, че няма доказателства, че Иран стои зад последните атаки срещу Израел, но каза, че има дългогодишни връзки между Техеран и „Хамас“.

Зеленски също така призова Запада за единство пред лицето на глобалните събития.

„Не е моментът да се оттегляме от международната арена във вътрешни спорове. Не е моментът да се изолираме. Не е моментът да мълчим или да се преструваме, че терорът на един континент не засяга глобалните дела“, каза украинският президент.