Шефът на столичния КАТ Богдан Милчев е отстранен от поста си, но остава в системата на МВР, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев. Неговото място начело на „Пътна полиция” в София ще заеме досегашният му заместник Иво Писанов.
Милчев засега остава в резерва на МВР, което на прост език ще рече, че ще продължи да си взима заплатата на шеф на КАТ, докато ръководството не му измисли подходяща длъжност, за да го преназначи, или не го уволни.
Така нареченото „отстраняване” не е изненада, тъй като за последните 6 месеца срещу Богдан Милчев има общо 28 проверки. Преди месец контролирано в някои медии бе разпространена информация, че той е бил уволнен, а един от докладите от ревизиите изтече в пресата.

В него в общи линии се споменаваше как Милчев не е осъществявал контрол над подчинените си и дейността им, както и че му е било трудно, дори невъзможно, да си взаимодейства с останалите структури в МВР, но не и че е извършил престъпления или злоупотреба с власт и положение. 

Днес Йовчев повтори същите доводи и обясни, че една от причините да отстрани Милчев била неправилното разпределение на патрулите в столицата, както и че той не е уволнен, тъй като няма данни за извършено престъпление след края на поредната проверка на дейността му.

Министърът обаче намекна, че Милчев може да бъде изхвърлен от системата. „Към момента г-н Милчев ще бъде в резервния щат и оттук нататък, в зависимост от това, какво се установи, ще взема решение”.

Милчев може да подаде жалба срещу заповедта за отстраняването му от длъжност, което би спряло заповедта на Йовчев за известно време.

Не това обаче е важното. Важното е какво е направил или е отказал да направи шефът на КАТ. Покрай тази структура регулярно има скандали, свързани с корупция.

Бърз поглед в миналото показва следната картина: Богдан Милчев оглави дирекцията през май 2011 г., след като Цветан Цветанов развъртя метлата, отстранявайки цялото ръководство на софийския КАТ. Отстранени бяха директорът Ваньо Стоевски, заместникът му Тенчо Тенев, шефът на отдел „Видеонаблюдение” Любка Маринова, и още няколко служители от по-ниските нива.

Стоевски пое управлението две години преди да бъде отстранен, след като тогавашният вътрешен министър Михаил Миков наказа общо 16 пътни полицаи заради открити нередности, неупражнен контрол, изчезнали и унищожени документи. Предшественикът на Стоевски – Венцислав Симеонов беше понижен в длъжност.

През 2007 г. пък тогавашният началник Илия Илиев бе уволнен, след като в дирекцията бе открита схема за незаконна регистрация на автомобили, в основното участие на сина му, който прекара няколко месеца в ареста, а накрая се отърва  само с условна присъда.

В подкрепа на това идват думите, изречени неофициално, на един полицейски шеф, който обяви, че КАТ и КОС (службата за издаване на разрешителни за оръжия) са „държава в държавата” и докато не се отстранят всички, които продължават да взимат под масата, те ще продължат да функционират порочно.

Този директор направи някои постъпки и пенсионира част от смятаните за най-корумпирани висши катаджии, в следствие на което за малко не се раздели с поста си.

Въпросните пенсионирани катаджии в момента са част от комисии, които чертаят политики и закони за безопасност на движението. Един от тях си е патентовал болт, с който се завинтват регистрационните табели на автомобилите и получава пари от всеки поставена автомобилна табела. Другият дълги години бе на хранилка в доста сериозни фирми и срещу огромни суми пари унищожаваше актовете на работещите в тях и им спестяваше глоби.

Дали това лоби е реабилитирано от сегашната власт? Да. А истинската чистка в „къщичката на МВР”  се очертава за след Нова година. И Милчев най-вероятно ще стане просто част от статистиката по подобие на шефа на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев и на директора на СДВР – Валери Йорданов.

Без да коментираме техните качества, трябва да отбележим, че последните двама бяха хора на Цветанов, но в същото време бяха отстранени със смехотворни аргументи. Затова Йовчев дължи конкретни отговори за кадровите си решения, а не витиевати приказки на „контраразузнавач”, най-малкото защото трябва да опровергае неофициалната но охотно споделяща се информация, че Милчев е отказал услуга на конкретен човек.