Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски каза в петък, че съюзниците на страната му са облекчили санкциите срещу Русия и призова за подновяване на усилията за налагане на допълнителни наказателни мерки на Москва. Според него, на Украйна ѝ е все по-трудно да осигури доставки на оръжия.

„В момента виждаме твърде дълга пауза от нашите партньори по отношение на санкциите. И много активни опити на Русия да избегне санкциите“, каза той в редовното си вечерно видеообръщение, предаде Ройтерс.

Зеленски посочи също така, че поддържането на натиска върху Москва трябва да се съсредоточи върху руския енергиен сектор, достъпа му до микроелектроника и финансовия сектор.

„Има три приоритета: допълнителни санкции срещу енергийния сектор на Русия, реални ограничения върху доставките на чипове и микроелектроника за терористите и продължаващо блокиране на руския финансов сектор“, каза той и допълни: „Трябва да бъде подновена световната санкционна офанзива“.

Зеленски също така отбеляза, че на Украйна ѝ е все по-трудно да осигури доставки на оръжия, за да помогне за отблъскването на силите на Москва.

Говорейки на конференция в украинската столица, той каза, че тримесечната контранастъпление на Украйна ще доведе до по-бързи успехи на юг и изток, ако армията на Киев получи по-мощни оръжия.

„Войната се забавя. Това е вярно, ние го признаваме. Всички процеси стават по-трудни и се забавят – от санкциите спрямо Москва до доставката на оръжия““, каза той по време на конференцията Киев.

Говорителят на външното министерство Олег Николенко пък каза по-рано в петък, че Украйна отхвърля всяко предложение за облекчаване на санкциите срещу Русия като част от усилията за възстановяване на подкрепеното от ООН споразумение за превоз на зърно през Черно море.

„Облекчаването на част от режима на санкции срещу Русия в замяна на възобновяване на споразумението за зърно би било победа за руското изнудване с храни и покана към Москва за нови вълни на изнудване“, написа Николенко във Фейсбук.