Асен Василев Кирил Петков

В Европейската комисия се работи за общо закупуване на около 10 млрд. кубически метра природен газ за нуждите на няколко държави, сред които и България, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след среща с германския си колега Кристиан Линднер. 

Василев не уточни откъде ще бъде закупено синьото гориво, как ще бъде доставено и разпределено:

„Вече са направени всичките обследвания на инфраструктурата и в момента се работи по общ договор между Гърция, България, Румъния и, потенциално, Украйна за общо количество над 10 милиарда кубически метра газ“.

От своя страна Кристиан Линднер похвали България за финансовата стабилност и определи като “впечатляващо” ниското ниво на държавен дълг, като според него Германия “трябва да се учи от българския опит” по този въпрос. В същото време Линднер за пореден път припомни, че подкрепата за страната ни за влизане в еврозоната не е политически въпрос, а България трябва да изпълнява всички критерии от Маастрихт, включително и за ценова стабилност.

В същото време вицепремиерът бе помолен за коментар дали ще бъде намерена парламентарна подкрепа за актуализацията на бюджета:

„Силно вярвам, че в българския парламент има достатъчно отговорни депутати, за да се приеме актуализация на бюджета, която е разумна и която работи в полза на българските граждани“.

България и Германия ще задълбочат съвместната си работа по отношение на митническата администрация, стана ясно след срещата на двамата финансови министри.