В момента, в който Иран се сдобие с ядрена бомба, Египет ще направи собствена и Саудитска Арабия ще закупи една от Пакистан. Това мнение на директора по политико-военните въпроси към министерството на отбраната на Израел, генерал-майор Амос Гилад, цитира електронното издание на вестник Jerusalem Post.
В свое изказване на конференция по стратегическите въпроси, Гилад заявява, че „арабите няма да позволят персийците да имат бомба. От момента, в който Иран се сдобие с бомбата, египтяните имат достатъчно ресурси, възможности и знание да постигнат ядрен капацитет, а саудитците ще закупят бомбата от Пакистан, с „намаление за почетни членове”.
Иран се опитва да се сдобие с ядрено оръжие и няма да се откаже от тази си цел в преговорите със западните сили, предупреждава още израелският висш военен.

Ислямската република няма да се откаже „от нито един основен компонент в похода си към ядрен капацитет. Това остава вярно, дори и да се съгласи да ограничи нивото на обогатяване на уран, направено по тактически нужди и с цел стабилизиране на режима там. Разтревожен съм от факта, че те (западните сили) избраха механизма на временното споразумение. След шест месеца ще има други шест месеца, и тогава ще възникнат пробойни в стенат от санкции”, допълва още Амос Гилад. Според него Израел е играел много важна роля на фактор за сдържане в региона на Близкия Изток.

„Усещането сред нашите противници е, че можем да се справим с каквото и да е съотношение на стратегическите заплахи”, казва още той.

Добрата новина в региона, смята Амос Гилад, е че в Египет „Мюсюлманско братство” е било надвито от фелдмаршал Абдел Фатах ал-Сиси, което означава че около Израел не е успял да се оформи обръч от ислямистки сили.

Египтяните са успели да блокират „между 90 и 95 % от тунелите (за контрабанда) към Газа, и водят непоколебима война с „Ал Кайда” в Синай”, уточнява висшият военен.

„В Турция, (министър-председателят Реджеп Тайип) Ердоган беше значително отслабен и върнат към естествените му измерения. Стабилността на Хашемитското кралство Йордания е оптимистичен лъч светлина”, отбелязва Амос Гилад.

По повод ситуацията в Сирия, израелският стратег е заявил, че „не съществува военна заплаха от север. Руснаците, иранците и „Хизбулла” позволяват на режима на Асад да оцелява с изкуствено поддържане на живота. Сирийска държава не съществува, а има режим. И там има много труден хуманитарен проблем. Иска ми се официално да обявя смъртта на Сирия, но датата на погребението не е уточнена още”, завършва репортажът на Jerusalem Post.