Потенциалното колонизиране на астероиди е една от най-обещаващите области на космическите изследвания – дори и повече от възможностите им да бъдат използвани за извличане на ресурси, твърдят руски учени, цитирани от държавната англоезична телевизия Russia Today. Създаването на еко-системи със затворен цикъл, може да превърне астероидите в космически бази, смятат те.
Астероидите са лесни за достъп, защото понякога преминават наблизо до Земята.Нещо повече, често пъти те са по-удобни за достигане от Луната, заявява Сергей Антоненко, ръководител на държавния център за космически изследвания „Хруничев”.

„Около 10 000 астероиди обикалят около Земята, а астероидният пояс се състои от приблизително 2 млн. космически тела. Общият им размер е три пъти по-голяма от този на Земята, разказва Антоненко по време на технологичен форум. Според него много по-добре ще е да се развият вътрешностите на астероидите, отколкото да се сондират за минерали.

Подобна гледна точка се споделя и от Андрей Дегерменджи, директор на Института по биофизика към сибирския клон на руската академия на науките, който смята, че ротацията на астероида, може да генерира гравитация и че еко-системи със затворен цикъл, могат да бъдат създадени във вътрешността на малките космически тела.

Според него подобни технологии на системи от затворен тип могат на първо време да бъдат тествани на Земята. Ученият смята още, че астероидите могат да се използват и като метод за транспорт.

„Астероидите с елиптична орбита летят до Юпитер и Марс, и могат да се използват като нови форми за транспорт или бази”, допълва Дегерменджи.

Американската агенция за космически изследвания (НАСА) има планове да постави хора върху астероид най-рано през 2021 г. Очаква се тази цел да бъде постигната с помощта на нов тип ракета, която е в процес на изграждане. Работният вариант се казва Система за космическо изстрелване и се очаква да започне да функционира след като специален роботизиран космически апарат залови подходящ астероид с космическо ласо и го постави на стабилна орбита около Луната.

НАСА призна, че всяка мисия, насочена към поставянето на астронавти на астероид ще е изпълнена с предизвикателства и рискове.

Добиването на минерални ресурси от астероидите също е привлекателна идея за някои частни компании. Американската Planetary Resources обяви преди година, че ще разработва технология за роботизирана експлоатация на астероиди, докато фирмата Deep Space Industries съобщи през януари че очаква да започне частен добив на минерални ресурси от астероиди и да произвежда продукти в космоса.