Цветанка Андреева

„Политиците са поели курс за излизане от кризата, но темпото им е много бавно. Динамиката не съответства на бързината, която изисква кризата за разрешаване. Кризата вече има доста сериозни изражения. Политиците са длъжници, ако не на кризата, то на нас. ГЕРБ лидират процеса, но едва ли са много доволни от резултатите”. Това заяви политологът Цветанка Андреева в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Борисов се опита майсторски да изкара ПП-ДБ от зоната им на комфорт като им предложи да кажат конкретно предложението си за правителство на малцинството, смята Андреева. „Такова правителство е почти невъзможно да бъде съставено и да бъде здраво. То ще бъде в ръцете на опозицията. Това предложение беше начин ПП-ДБ да излязат от предложението като не носят вина за тръгване на следващи избори, но Борисов ги призова да говорят персонално, защото могат и да ги подкрепят. Говориха искрено на днешната лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, назоваваха се проблемите с истинските им имена. Разговорът беше откровен, но не беше ползотворен. Виждахме протегнати ръце. Асен Василев съживи политическата игра като заговори за програма, но всичко е прекалено тромаво, неясно като конструкция и като време”, обясни политологът.

Милиардите задлъжнялост стреснаха всеки, който в тази държава има стремеж да управлява, обясни Андреева. Тя не е наясно как на политиците ще им стигне времето да гледат бюджета в зала.

„Най-доброто за държавата е да има стабилна власт от конкретни популярни лидери. Като план Б може да е влизането на ГЕРБ в една непрестижна коалиция, включително и с БСП, защото иначе няма как без гласовете на „Промяната”. Идеологически ГЕРБ и БСП няма как да пресекат нито сферата на икономиката, нито сферата на външните отношения в политиките си”, обясни Цветанка Андреева.

Източник: НОВА