Над 400 християни и мюсюлмани от Хасковските Минерални бани, начело с кмета
на общината Мюмюн Искендер, готвят протест пред Пловдивската митрополия срещу мълчаливия отказ на дядо Николай да одобри три договора за ремонт на църкви в общината, научи „Жилото”. Парите за реставрацията на храмовете в Минерални бани и селата Сърница, и Сусам, са осигурени чрез еврофондовете.
Самият дядо Николай е избрал фирмата, която ще извърши ремонтите, но въпреки това още не е подписал документите. Ако до края на седмицата митрополитът не подпише документите за реставрацията, общината ще трябва да върне 1 200 000 лв. като неусвоени.

Крайният срок за старта на реконструкцията на църквата „Свети Георги“ в Минерални бани  е 15 декември, а за другите две – до февруари 2014 г.

Според местните жители инатът на митрополита се дължи на факта, че кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер е мюсюлманин. Николай е пословично известен с нетърпимостта си дори към теченията в православието, да не говорим за иноверците. Все пак поради засиления обществен интерес пловдивският митрополит все пак покани на среща в петък кмета Искендер, за да разрешат спора. Жилелите на Минерални бани и засегнатите села твърдо са решени да дойдат в Пловдив пред митрополията и да я блокират, ако преговорите не доведат до успех.