Доналд Тръмп

Бившият президент Доналд Тръмп, който се завърна в имението си Мар-а-Лаго заяви пред събралите се негови симпатизанти, че никога не си е представял, че нещо подобно може да се случи в Америка, предаде Ройтерс. „Единственото престъпление, което съм извършвал, бе да защитавам безстрашно страната ни от тези, които се опитват да я разрушат“, допълни той.

Тръмп пледира невинен по 34 обвинения във фалшифициране на документи  при плащането на пари на бившата порноактриса Сторми Даниелс по време на предизборната кампания през 2016 г.

Си Ен Ен излъчи на живо кадри от кацането на самолета на Тръмп на международното летище в Палм Бийч. 

Тръмп, който се бори за президентската номинация на републиканците през 2024 г., изнесе сравнително кратка 25-минутна реч, отбелязва АП.

Въпреки че започна с тирада срещу прокурорите, той не отправи призив към поддръжниците отново да излязат на демонстрации, посочва БТА.

Тръмп не оповести и подробности около плановете си за предизборната си кампания, към която се очаква да се завърне.

Бившият президент направи кратък обзор по различни съдебни дела срещу него, сред които и това за класифицираните документи, открити в имението му Мар-а-Лаго, след като напусна Белия дом в началото на 2021 година. Той коментира и разследването на щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г.

Тръмп изрази особена загриженост относно делото за класифицираните  документи, като на няколко пъти нарече специалния прокурор Джак Смит „лунатик“.

Тръмп заяви, че делата срещу него представляват опит за осуетяване на преизбирането му за президент, като ги нарече „масирана намеса в изборите в невиждан досега мащаб“.

Източник: БНР