проф. Тодор Тагарев

“Грешка е българските медии да повтарят обилно по десетки пъти в пълнота изявленията, които са направили длъжностните лица от Руската федерация”. Това коментира в интервю за предаването “Нещо повече” на програма “Хоризонт” военният експерт, преподавател и бивш министър на отбраната проф. Тодор Тагарев:

“Това повтаряне е в техен интерес. Те следват една линия на пропаганда, а ние не трябва да им даваме възможност така лесно да правят тази пропаганда. Говори се, че сме нарушавали някакви права на Сърбия и така нататък. Нищо такова няма. Русия е агресор в настоящия момент срещу Украйна. Русия и специално външният министър Лавров са обект на санкции, които са приети единодушно от Европейския съюз, така че ние не правим нищо друго, освен да изпълним своите задължения като достоен член на Европейския съюз”.

“За съжаление, по въпроса с предоставянето на военна помощ за Украйна българското правителство следва до момента линията на вицепремиера Корнелия Нинова и стоящия зад нея по всички тези въпроси, а понякога и пред нея, Румен Радев”, каза пред БНР военният експерт:

“В искането на украинския посланик има много сериозна логика. Става въпрос за съоръжения, които са на 40 – 50 години. Вече е ясно, че този тип въоръжение няма бъдеще. Виждаме какво е превъзходството на по-съвременните оръжейни системи”.