Швеция

Новият пакет включва система за противовъздушна отбрана и боеприпаси от запасите на шведските въоръжени сили.

Швеция ще предостави на Украйна нова военна помощ на стойност 3 млрд. крони (287 млн. долара) на Украйна, който включва система за противовъздушна отбрана, заяви министър-председателят на министър Улф Кристершон, цитиран от Ройтерс.

Предишните оръжейни доставки от Швеция, която е кандидат за присъединяване към НАТО заедно със съседна Финландия, варираха от обикновена екипировка като каски и бронежилетки до гранатомети и ракети.

„Това е по-голям пакет с военна помощ от предишните осем, взети заедно“, заяви Кристершон на пресконференция.

Министърът на отбраната Пол Йонсон заяви, че новият пакет включва система за противовъздушна отбрана и боеприпаси от запасите на шведските въоръжени сили. Подобна техника е особено важна за защитата на Украйна срещу ударите на руски ракети, каквито бяха нанасяни през последните седмици.

Предишното правителство на шведските социалдемократи, което загуби на изборите от десните сили на изборите през септември, беше договорило няколко транша помощи за Украйна, както военна, така и хуманитарна, на стойност над 1 милиард крони.

Кристершон също каза, че правителството следи отблизо развитието на събитията във вторник в Полша близо до украинската граница и че е необходима повече информация, за да се получи по-ясна картина на случилото се.