Тобиас Билстрьом

Шведското правителство ще внесе в парламента законопроект за присъединяване към НАТО през март тази година, каза министърът на външните работи Тобиас Билстрьом, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че въпреки това точният момент за членство все още зависи от това дали Турция и Унгария ще подкрепят нейната кандидатура.

„Правителството възнамерява да внесе законопроекта за членството на Швеция в НАТО през март“, каза Билстрьом в реч за приоритетите в шведската външна политика през тази година.

Швеция и Финландия кандидатстваха заедно да се присъединят към трансатлантическия военен съюз миналата година след нахлуването на Русия в Украйна, но процедурата беше отложена от Турция.

Анкара иска по-специално от Стокхолм да вземе по-строги мерки срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), считана за терористична организация от Турция и от ЕС, и срещу друга организация, обвинявана в опита за преврат през 2016 г.

Унгарският парламент ще обсъжда ратифицирането по-късно този месец и се очаква да даде подкрепата си.

Турция каза, че може би има намерение да одобри Финландия за член на НАТО.

Но търканията със Швеция се засилиха напоследък, не на последно място след протеста в Стокхолм, когато крайнодесен политик изгори екземпляр на Корана, свещената за мюсюлманите книга.

Процесът по приемането на Швеция в момента е несигурен и едва ли ще има напредък преди президентските избори в Турция, планирани през май тази година. Те могат и да бъдат отложени заради унищожителното земетресение, което удари страната и съседна Сирия по-рано този месец.

Финландският парламент още не е одобрил официално кандидатурата за присъединяване към НАТО на правителството.

Източник: Светослав Танчев, БТА