Александър Вучич

Сърбия и Косово не успяха да се договорят как да бъде изпълнено споразумението за нормализиране на отношенията. Двете страни преговаряха над 12 часа в Северномакедонския град Охрид. Посредник им беше Европейския съюз, с чиято помощ беше изготвено споразумението от 11 точки.

Върховният представител на Общността във външната политика Жозеп Борел каза, че двете страни са договорили рамка как 11-те точки да влязат в сила на практика. Но реално нямаше подписване на документа. Планът не изисква от Сърбия да признае независимостта на Косово. Но въпреки това много сърби не го приемат, защото изисква признаване на официални документи като паспорти, регистрационни номера и дипломи.

„Днес трябваше да се споразумеем за плана за изпълнение на споразумението. Някои неща договорихме, от което съм доволен. Но, разбира се, това не е окончателното споразумение“, каза президентът на Сърбия Александър Вучич.

Според Албин Курти, премиер на Косово: „договореното днес е анекс към споразумението, който да управлява прилагането му в бъдеще. Другата страна, както и на срещата на 27-и февруари, избягва да подпише споразуменията. Сега остава задача на Европейския съюз как да намери механизъм, за да стане договореното обвързващо от гледна точка на международното право”.

Източник: НОВА