Европейската комисия е открила в понеделник наказателна процедура срещу България за системни нарушения при усвояването на средства по програма „Околна среда”. В съобщението от Брюксел се говори за нарушения при сключване на обществени поръчки, клиентски отношения в сектора и тн.
Да се учудим, ли? Не е необходимо!
Съгласно мнението на ЕС в България, в сектора „Околна среда”, е давано предимство на определени фирми, които лесно са печелили обществени поръчки. Българската страна е била сезирана за нередностите още в края на 2011-та година, но конкретни стъпки за решаване на проблема не са били предприети. Окончателният доклад по този въпрос е бил изпратен на 9 октомври 2012 г. Най-голям процент от вината се пада на местните власти.

За никого не е тайна, че „зелената” тема у нас последните години е трайно узурпирана от частни интереси.

Встрани от чорбаджийските отношения между местните и централната власт по отношение на опазването и защитата на околната среда в България, на засегнатите от въпроса най-силно впечатление правят тези на една конкретна рекламна агенция с медийни параметри, и честа промяна на собствеността, и нейните зрители/слушатели. Няма да се нападаме директно … засега!

Няма и да задълбавам в безочието, с което дадената „медийна  група”, експлоатира най-нагло емоциите на аудиторията си, за да граби „идеи за еко-проекти” срещу „награда фотоапарат”. И така от няколко години.

Къде отиват тези „идеи”, кой ги разработва и печели от тях е загадка.

Нещо повече, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отпуска хиляди евро средства по „еко-проекти”, за организирането на музикален конкурс, който да … популяризира екологичните проблеми на България.

Според вицепремиера Зинаида Златанова, всички регистрирани от Брюксел проблеми, са настъпили по време на правителството на ГЕРБ.

Управлението на ГЕРБ без съмнение е дало добра основа за това – всеки се сеща, че екологичната тематика беше най-болна за интересите на различните олигархични кръгове, свързани с директното финансиране на партията на Бойко Борисов.

Актуално управляващите не отиват по-далече в тези си ангажименти към спонсорите си, особено що се отнася до „еко-проекти”. Част от нарушенията са били отчетени по време на управлението на Тройната коалиция, до 2009 г.

За съжаление, обществеността в републиката е толкова разединена, разслоена и обезверена, че най-вероятно реакцията ще закъснее достатъчно, за да успеят спонсорите на властта „да измият очи” пред Брюксел.

А подробностите за това какви конкретни нарушения е открила Европейската комисия, за да открие наказателна процедура срещу страната ни, едва ли ще научим.