проф. Тодор Тагарев

Българската армия се нуждае от специализация, съгласувана със съюзниците, от преодоляване на острия недостиг на кадри, както и в инвестиции в технологично обновяване. Тезата, че България трябва да бъде неутрална на фона на войната в Украйна е изцяло и единствено в интерес на Кремъл, хибридната война срещу България ескалира и имаме сериозни основания да се съмняваме, че страната ни може да бъде отклонена от “нещо, което смятахме за абсолютно гарантирано – европейски път на развитие, демокрация, върховенство на закона”. Това каза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

За да подходим по-принципно към превъоръжаването на България, първо трябва да направим програма с поне 10-годишен хоризонт и да има инвестиционен механизъм – всички проекти да са остойностени цялостно – не само да се купи техника, но и всичко друго, което върви с нея.

Българската армия трябва да притежава някои базови способности, но и да има и специализация, която да се договори със съюзниците, защото трябва да си разпределим отговорностите. Ние почти не си говорим едни с други. Трябва заедно със съюзниците си да гарантираме отбраната си, защото ние няма как да развием целия спектър, заяви проф. Тагарев.

За представения доклад за състоянието на българската армия от страна на Министерството на отбраната гостът каза, че констатациите не са благоприятни, но “две неща се набиват на очи”. От една страна “имаме сериозни дефицити според изискванията и ангажиментите, които сме поели пред НАТО, а и пред Европейския съюз”. “Вторият проблем е с т.нар. ни “комплект”, тоест липсват достатъчно военнослужещи и то не в щабовете, а във войските, най-вече в механизираните мотострелкови бригади, които са нашата основна сила.

По думите на Тагарев става дума за над 20% “некомплект”, което значи, че липсват около 7 000 военни от общо 37-хилядната ни армия. Той обаче добави, че от предходни доклади става ясно, че “некомплектът достига до 30%”. “Това е доста стряскащо число”, а основният проблем е в заплащането на военните – заплатата на един професионален редник е от порядъка на 1000 – 1200 лева.

Освен че трябва да се заделят необходимите средства за отбрана, поне 20% от тях трябва да се насочват към инвестиции в нови способности – ново въоръжение и технологии, системи, оборудване. Трябва да имаме подход, който се основава на дългогодишна програма за общо инвестиране и технологично обновяване от 20%. Вместо това от много години се търси решение година за година.

Относно срещите в базата Рамщайн гостът каза, че те са заявени като регулярни и целта им е да координират военната помощ към Украйна. “Някои страни вече предоставят тежко въоръжение, но все още бройките са много малко в сравнение с нуждите. Русия в момента разполага с 10 пъти по-голяма артилерийска мощ. Украйна няма с какво да се противопостави”, каза гостът. Той припомни, че на този фон искането България да предостави старите си 50-годишни системи е било посрещнато със силно негативна реакция.

Анти-НАТО и анти-ЕС настроенията в България категорично се засилват, призна Тагарев. “Мислех си, че с началото на войната, че тези съюзници ще се скрият, защото ситуацията е ясна – имаме един агресор, който преследва своите имперски цели и унищожава един независим, суверенен народ, който иска да бъде свободен и да живее без да му се бъркат във вътрешните работи. Но не се скриха”.

“Първите седмици поне имаше баланс между гледните точки и след това отново възстановиха своето превъзходство. Имаше изследване, че в онлайн медиите руската пропаганда е нараснала десетки пъти. Русия следва своите интереси с всички възможни средства, включително местни проксита, които за съжаление са предостатъчно, а някои от тях са представени в парламента. Кремълският интерес се представя и в Народното събрание, и в държавната власт, че и в управляващата коалиция”.

Тезата, че България трябва да бъде неутрална, е изцяло и единствено в интерес на Кремъл и няма нищо общо и с моралната позиция и с българския интерес, категоричен бе събеседникът. “Ние единствени с Унгария, двете най-корумпирани страни в ЕС, стоим на такава позиция и тя се представя от Президент, от вицепремиер, от парламентарната трибуна, от медиите. Появяват се нови политически проекти, които се стремят да търсят подкрепа на антиевропейска, антизападна основа. В същото време целият демократичен свят, всички страни, включително граничещи с Русия и с райони с руско население, за които има непосредствен риск за сигурността, подкрепят Украйна с всичко, което могат.

Руската пропаганда успява да влияе на българското общество по много начини, обясни професорът. “За това се казва “хибридна заплаха”, защото става думи за влияние икономическо, финансово, политическо, медийно, културно, религиозно (чрез църквата и приближени), но смазващият механизъм е корупцията”.

“Определено имаме сериозно основание да се притесняваме от възможно отклонение на България от нещо, което смятахме за абсолютно гарантирано – европейски път на развитие, демокрация, върховенство на закона. По този си път имаме проблемите, които не се решават лесно, но поне ориентацията не беше поставяна под въпрос. Сега имаме сериозни основания да се притесняваме”.

Вижте целия коментар във видеото.