Капитолия САЩ

В Аризона служители се занимават с опасенията относно машините за гласуване. Избирателните власти в окръг Марикопа в щата заявяват, че работят „възможно най-бързо“ за отстраняване на техническите проблеми с табулаторите за гласуване, съобщи Би Би Си.

„Имаме около 20% от местата, където има проблем с табулатора. Някои от бюлетините, след като хората са гласували, се опитват да ги пуснат през табулатора, но те не минават“, каза председателят на окръга Бил Гейтс във видео, публикувано от избирателна секция.

Той допълни, че се опитват да отстранят проблема възможно най-скоро, но ако избирателите срещнат затруднения, могат да пуснат бюлетината си и в защитена кутия като резервен вариант. Той каза също, че хората могат да отидат до друго място за гласуване в окръга, за да пуснат бюлетината си, ако предпочитат.

Тази сутрин в интернет бързо се разпространи видеоклип, който показва служители на избирателната комисия в град Антем, Аризона, се опитват да успокоят избирателите, след като машината се е повредила. Въпреки че служителят настоява, че всички бюлетини ще бъдат преброени – дори и на ръка – гласоподавателите, стоящи на опашката, бяха разстроени.

В толкова голяма страна като Съединените щати техническите трудности в дните на гласуване са неизбежни. Но в днешната политическа обстановка, в която недоверието на избирателите е изключително високо, всякакви технически затруднения в изборния ден могат да подклаждат фалшиви твърдения за изборни измами.

Резултатите от тези междинни избори ще окажат голямо влияние върху оставащите две години от президентството на Джо Байдън, а и след това.