Михайло Подоляк

“Изключително значимата” днешна визита на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ ще опровергае руските опити да демонстрират, че отношенията между САЩ и Украйна са започнали да се охлаждат. Това заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, цитиран от Ройтерс.

Подоляк каза в писмено изявление пред агенцията, че посещението, по време на което Зеленски ще разговаря с президента на САЩ Джо Байдън, предоставя възможност да бъде обяснена истинската ситуация в Украйна, от какви оръжия се нуждае Киев, за да се бори срещу Русия, и защо те са необходими.

“Първо, както самото посещение, така и нивото на планираните срещи, недвусмислено свидетелстват за високата степен на доверие между страните. Второ, това най-после поставя край на опитите на руската страна… да докаже предполагаемо охлаждане на нашите двустранни отношения”, заяви Подоляк.

“Това, разбира се, е далеч от истината. САЩ недвусмислено подкрепят Украйна”, изтъкна той.

“Според мен визитата несъмнено ще активира и оптимизира ключови сфери на военното сътрудничество, допълнително ще мобилизира двупартийната политическа подкрепа и ще очертае по-ясно картината на бъдещето, ако войната не бъде приключена правилно”, добави той. По думите на Подоляк Зеленски ще обясни как предоставянето на Украйна на бронирани машини, най-новите системи за противоракетна отбрана и далекобойни ракети няма да доведе до ескалация на войната, а рязко ще намали военните способности на Русия.

Източник: Владимир Арангелов, БТА